Представа „У агонији“ на сцени Дома културе Прибој

Представа „У агонији“, у којој играју Марија Вицковић, Радован Вујовић и Вучић Перовић, а чију режију потписује Ана Ђорђевић, биће изведена у Дому културе Прибој 8. новембра у 19 часова. Улазница за представу кошта 400 динара.

О представи:

Целокупни књижевни опус Мирослава Крлеже, нарочито онај између два рата, одувиек је функционисао као узбудљив спој добре литературе, енциклопедијског академизма и лиевог политичког ангажмана. Негде на рубу тог главног тока испуњеног социјалним драмама, политичким превратима и лутањима интелектуалаца, од ‘Глембајевих’ и ‘Галиције’ до ‘Балада’ и ‘Застава’, смјештен је комад ‘У агонији’, написан 1928. и допуњен тридесет година касније. Првобитни комад је, додуше, одисао бојама свога немирног времена, али је на позорницама врло често доживљаван као мелодрама с трагичним крајем. Зато су се у
тумачењима јунака ове горке сентименталне приче у јужнославенским театрима смењивали великани тог глумишта, од Вике Подгорске и Дубравка Дујшина, преко Марије Црнобори и Стеве Жигона, до Вање Драцха, Ене Беговић и многих других. И бриљантна изведба овог комада у Загребу прије годину дана (Нела Коцсис, Озрен Грабарић и Дарко Стазић) била је фокусирана на трагичну љубав Лауре Ленбацх, која се није могла изборити с алкохолизмом банкротираног мужа и неверством некарактерног љубавника.