Програм 50. Лимских вечери поезије

Лимске вечери поезије одржаће се у Прибоју од 22-24. децембра. Ова манифестација има за циљ да подстиче и афирмише литерарно стваралаштво песника средњошколског узраста из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Овогодишње 50. Лимске вечери поезије биће отворене програмом Портрет песникиње у четвртак 22. децембра, наша гошћа је млада песникиња Милица Бешић. У Библиотеци Машинско-електротехничке школе биће представљена збирка песама „Неупоредива земља“ о којој њена уредница Маша Томановић у поговору каже: „Поезија Милице Бешић поседује одговорну слободу и бескомпромисност. Храброст мишљења очигледна је у поезији где песма није сводива већ цела стоји и изражава се својом укупношћу. Таква поезија постаје језички еквивалент комплексности самог живота и очувава мишљење као вештину која се разликује од појединца до појединца и која одређује и привидно нормом формиран остатак егзистенције.“ На програму ће говорити ауторка Милица Бешић, уредница Маша Томановић и у име издавачке куће Darma Books Нађа Парандиловић. Програм почиње у 19 часова.

У оквиру овогодишњих Лимских вечери поезије биће представљена и издавачка кућа Darma Books и организован мини сајам издаваштва ове издавачке куће из Београда у холу МЕТШ и Дома културе Прибој.

Другог дана манифестације 23. децембра биће промовисана збирка поезије „Посегни дубље у земљу међу ребрима“ Ане Марие Хорват. Ова збирка је награда за победницу 49. Лимских вечери поезије, која је као 36. изашла у Библиотеци Лимских вечери поезије. Рецензент збирке је Петар В. Арбутина, који у оцени збирке наводи: „Посегни дубље у земљу међу ребрима је збирка сложене субјективне метафорике типичне за младе песнике али изван генерацијског поетског манира са високим степеноморигиналности, особености и индивидуалности песничког гласа. Ана Мариа Хорват пева о различитим животним ситуацијама цитирајући дискретно однос према наслеђу, индивидуалном и колективном, компонованим умешно и поетски зрело са личним доживљајем и погледом који сеже иза појавног света управо у метафорички садржај земље од које је човек сатворен.“ На промоцији у Гимназији Прибој ће говорити ауторка Ана Мариа Хорват, рецензент Патар В. Арбутина и ученици Гимназије Прибој. Програм почиње у 13 часова.

Истог дана у великој сали Дома културе одржаће се финални програм на којем ће бити представљено пет финалисткиња, које су по оцени жирија (др проф Јасмина Ахметагић, председник, и чланови др проф. Светлана Калезић-Радоњић и мр Бојана Стојановић-Росић) послале најбоље циклусе песама на конкурс. Финалисткиње 50. Лимских вечери поезије су: Ања Вејновић, 4. разред Карловачке гимназије, Ана Стевановић, 3. разред Гимназије „Свети Сава“ Београд, Тара Вељковић, 4. разред Прве београдске гимназије, Татјана Маринковић, 4. разред Техничке школе Косјерић, Анђелија Рудњанин,  Гимназија Краљево. Прва награда је штампање збирке поезије коју додељује Дом културе Прибој, другу награду обезбедила је Гимназија Прибој, а трећу Завичајни музеј Прибој.

На финалној вечери наступиће и музички састав Бибер, који компонује и изводи амбијенталну, електронску, популарну и рок музику ослањајући се на балканске традиционалне мотиве. Свирали су у иностранству, на новосадском „Егзиту“ и бројним другим фестивалима као што су „Беовизија“ и на „Песми за Евровизију“. Програм почиње у 19 часова.

Трећи дан Лимских вечери поезије резервисан је за обилазак културноисторијских знаменитости општине Прибој и посету Завичајном музеју.

Покровитељи манифестације су Општина Прибој и Министарство културе Републике Србије.