Општинска смотра рецитатора у Дому културе

У уторак 29. марта у 17 часова биће одржана 51. Општинска смотра рецитатора у којој ће наступити прибојски рецитатори подељени у три узрасне категорије. По двоје најбољих у млађој, средњој и старијој узрасној групи представљаће општину Прибој на Окружној смотри рецитатора у Косјерићу.

Критеријуми по којима стручна комисија вреднује рецитаторе јединствени су за све нивое такмичења (одељенско, школско, општинско, окружно, покрајинско и републичко) и сва три узраста и садрже:

  • избор песме примерен узрсту и полу рецитатора,
  • акцентуацију и дикцију,
  • остваривање мисаоно емотивних садржаја песме,
  • природност, изражајности и сугестивност рецитовања.

Рецитатори говоре по једну песму, исту на свим нивоима такмичења, а избор песме је слободан. Песма се говори напамет и може трајати највише три минута за млађи и средњи узраст, а четири минута за старији узраст. Рецитатор који говори песму која траје дуже од утврђеног времена предвиђеног Пропозицијама такмичења биже дисквалификован.

Селектор 51. Општинске смотре рецитатора је глумац Београдског драмског позоришта Милорад Дамјановић, и имаће задатак да одабере по двоје најбољих рецитатора који ће представљати нашу општину у даљем току такмичења.