Представљена монографија „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“

У Малој сали Дома културе Прибој представљена је двотомна монографија „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“ аутора др Милутина Живковића. О овом делу говорили су ма Драган Теодосићи и аутор, а модератор програма био је Александар Мановић, професор историје.

Аутор монографије представио је и структуру овог обимног дела, методологију десетогодишњег рада и тематске целине. Публици је изложена колаборација домаћег становништва из Рашког округа са италијанском војском, али и бројна занимљива сазнања о окупаторским вештинама, методологији Италијана као колонијалних господара, али и како су из рата изашли на страни победника. Темељи окупационе мреже, наводи др Живковић, ударени су прецизном анализом верских нетрпељивости у Старој Рашкој, поделом верских скупина на разне политичке фракције, као и разбијањем овог простора на неколико војних сектора.

Монографија разбија мит о италијанкој окупацји и о Италијанима као „добрим окупаторима“ и доноси причу о обрачуну завађених нација, вера и идеологија, о разноврсним наслеђима и традицијама ове мултиконфесионалне и мултиетничке територије.

Књигу „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941–1943.“ објавили су Иститут за савремену историју у Београду и издавачка кућа „CatenaMundi“ почетком 2021. године.