Промоција монографије „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“

У уторак 12. октобра биће представљена двотомна књига „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“ историчара др Милутина Живковића. На промоцији ће говорити аутор др Милутин Живковић, и МА Драга Теодосић, виши архивиста Архива Југославије у Београду и докторанд на Филозофском факултету у Београду, док је модератор програма Александар Мановић, професор историје.
Књига „Стара Рашка под италијанском окупацијом (1941–1943)“ објављена је почетком 2021. године. Она представља плод десетогодишњег истраживачког рада аутора у двадесетак архива у Србији, Албанији, Италији, Хрватској, Црној Гори. Као издавачи се потписују Иститут за савремену историју у Београду и издавачка кућа „CatenaMundi“.
Монографија у средишту има актуелну и важну тему, која и поред тога до сада није целовито обрађивана од историчара који се баве савременом историјом Србије и Југославије. У питању је тема чија обрада подразумева сагледавање историје као тоталитета односа у прошлости. Под истраживачким „стиском“ она проговара о историји Старе Рашке нагомиланој у слојевима, обрачуну завађених нација, вера и идеологија, о разноврсним наслеђима и традицијама ове мултиконфесионалне и мултиетничке територије у њиховом заоштреном, ратном облику. Књига је због тога организована прегледно, комбинацијом хронолошко-тематског приступа, па читалац из ње излази са готово потпуним сазнањем о овим, југозападним крајевима данашње Србије у току окупације.

Др Милутин Живковић аутор је четири монографије, бави се историјом Другог светског рата у Србији, пре свега простором Косова и Метохије и Старе Рашке. Поред монографија објавио је и око четрдесетак научних чланака у домаћим и страним стручним гласилима.

Промоција ће се одржати у Малој сали Дома културе у 19 часова.