Дому културе одобрено суфинансирање два пројекта из области савременог стваралаштва

Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је Дому културе „Пиво Караматијевић“ суфинансирање два пројекта по Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката у области савременог стваралаштва у Републици Србији за 2020. годину, чија укупна вредност износи 750.000,00 динара.

За пројекат „Унапређење програма фестивала Дани Данила Лазовића и успостављање нове међународне сарадње у области студентског учествовања на фестивалу“ у области позоришне уметности (стваралаштво, продукција и интерпретација) Министарство културе и информисања је одобрило 500.000,00 динара за суфинансирање. Идеја пројекта представља континуирану намеру фестивала „Дани Данила Лазовића“ да програм фестивала обогати и тиме допринесе децентрализацији културне понуде из великих градова ка мањим местима и омогући регионално умрежавање студената глуме. Фестивал је себи за циљ поставио да се публика из Прибоја и околних места упозна са најзначајнијим позоришним остварењима па ће тако и ове године Прибој угостити позоришне ансамбле реномираних установа културе. „Дани Данила Лазовића“ биће одржани у другој половини октобра месеца по осми пут.

У области културних делатности деце и за децу и младе, Дому културе је за пројекат „42. Лимске вечери дечје поезије“ одобрено 250.000,00 динара за суфинансирање пројекта. Лимске вечери дечје поезије су једна од најзначајнијих песничких манифестација за децу основношколског узраста код нас на чији конкурс сваке године пристигне велики број радова младих песника узраста од 5. до 8. разреда. На овогодишњи конкурс пристигло је 506 радова ученика од 5. до 8. разреда из 35 градова Србије и Црне Горе. Жири је већ одабрао финалисте који су требали прибојској публици да се представе 20. и 21. марта, али због увођења ванредног стања у Републици Србији финални програм овог пројекта није одржан. План Дома културе је да се завршни део програма, додела награда, посета Госта песника и финалиста 42. ЛВДП одржи у септембру 2020. године када почне нова школска година.