Дани Данила Лазовића

Организујући фестивал „Дани Данила Лазовића“ Дом културе је себи поставио циљ да очува сећање на доајена српског глумишта Данила Лазовића, да афирмише говорење поезије међу студентима глуме Академија уметности, али и да се грађанима Прибоја и региона представи нове културне садржаје. Програм овог фестивала обогаћује се сваке године новим програмским садржајима, како би се задовољиле потребе што шире публике. „Дани Данила Лазовића“ по први пут су одржани 2013. године и тада су трајали два дана, а сада фестивал траје четири дана. Поред великог броја културних садржаја и програма овај фестивал има и такмичарски карактер. У такмичарском дану представљају се студенткиње и студенти глуме из земље и региона и надмећу се у говорењу поезије.

Један од програма је изложба докумената и фотографија из живота Данила Лазовића, а поред тога публици се приказују филмови и представе у којима је глумио овај наш глумац. Фестивал традиционално угошћава познате глумце који су сарађивали с Данилом Лазовићем, који у оквиру програма Данилу у част говоре о њему. Овај програм осмишљен је као неформалније вече на коме се говори поезија и разговара о нашем доајену. На такмичарској вечери фестивала учествују будући глумци, студенатаи глуме Академија уметности и уметничких факултета из региона који се надмећу у говорењу поезије. Као и сваке године, фестивал “Дани Данила Лазовића” негује институцију “госта глумца” који учествује у програму фестивала.

Од 2018. године установљен је и нови програм на фестивалу под називом Кругови наде, који има за циљ да пружи прилику младим глумцима и њиховим пројектима и да се публици прикажу садржаји који ће промовисати образованје, историју, домаћу и светску литературу. Како би се фестивал приближио широј популацији и како би што боље афирмисао говорње поезије расписује се и Интернет конкурс у говорењу поезије. Реч је о Конкурсу на којем могу да учествују сви они који воле да говоре поезију, а старији су од 15 година.